top of page
  • Elif Fedakar

Stresi Azaltan Beslenme Şekli Nasıldır ?

Vücudumuzu stresten ve onun zararlı etkilerinden korumak için beslenme programımızda öncelikle,A,C,E ve Çinko(Zn) ve Selenyum(Se) vitamin ve mineralleri içeren besinler tüketmeye ağırlık vermek gerekir. Vücut stres altındayken,hücrelere zarar veren serbest radikaller çoğalmaktadır.Bu vitamin ve mineraller serbest radikallerle savaşmakta ve onları uzak tutmaktadırlar. Diyet listenizde bu vitamin ve minrallerden bol bol yer verirseniz eğer, depresyon riskinizi en aza indirmiş olursunuz.

Stresi azaltmak veya stresten korunmak adına aşağıdaki gıdaları tüketmeye özen gösterin.

Muz: İçerisinde potasyum bulunan besinlerin başında gelen muz sakinleşmeniz için en önemli besinlerden birisidir. Ayrıca mutluluk hormonu seratoninin salgılanmasını da sağladığı için günlük stresinizin azalmasını sağlayacak başlıca besin kaynaklarından birisidir.

Ceviz: Ceviz bilhassa uyku sorunu olan bireylere tavsiye edilir. Çünkü ceviz tükettiğinizde melatonin adı verilen ve kişiyi sakinleştiren ve daha rahat uyumasını sağlayan hormon salgılanır. Bu nedenle günde 2-3 tam ceviz tüketmeniz stresinizi azaltacaktır.

Balık: Kan şekerinin dengeli olması stresin yaşanmaması için önemlidir. Düşük kan şekeri bireylerin sinirlenmesine ve ekstra strese girmesine yol açabilir. Protein kan şekerinin dengeli olması için en önemli besin unsursurdur. Balıklar, bilhassa ton, somon, uskumru gibi yağlı balıklar hem protein içerikleri hem de bünyesinde bulunan omega-3 sebebi ile beslenme uygulamalarında bulunması gereken bir besindir.

Yağlı balık: Omega-3 ile dolu olan somon, ton balığı ve diğer yağlı balıklar beyindeki stresi azaltıyor. Ohio Eyalet Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, bir grup tıp öğrencisini test etti ve bir yıllık öğrenim hayatları boyunca endişeye ve strese karşı gösterdikleri fiziksel cevapları araştırdı. Omega-3 takviyesi alan öğrencilerde endişenin yüzde 20 oranında düştüğü belirlendi. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre ise yeterli miktarda alınan yağ asitlerinin stresli durumlarla karşılaşıldığında kortizol seviyesini kontrol altında tuttuğu tespit edildi.

Yeşil Biber: Stresi azaltmada C vitamininden zengin beslenmenin adrenalin seviyesini arttırdığı fakat daha da önemlisi stresi azalttığı gözlenmiştir. Yeşil biber hepimizin bildiği C vitamini kaynakları olan portakal ve mandalinadan daha yüksek C vitamini içeriğine sahiptir.

Çikolata: Çikolata tükettiğinizde maksimum düzeyde mutluluk hormonu salgılanır. Yaşadığınız stresin mümkün olduğunca sizi az etkilemesini istiyorsanız çok düşük miktarlarda çikolata tüketebilirsiniz. Ama fazla tüketip kilo alıp daha çok strese girmemek içinde dikkatli olmanız gerekiyor. Düzenli olarak bitter çikolata tüketenlerin kanındaki stres hormonunu (kortizol) seviyesi daha düşük. Bitter çikolata vücudu gevşetme, rahatlatma özelliği bulunan flavonoid isimli antioksidanlar içeriyor.

Tahıllı Ekmek: Ekmek içerisinde bulunan maya bireylerin sinir sistemini etkileyerek kişinin daha sakin bir gün geçirmesini sağlar. Ekmeksiz olarak yapılan beslenme uygulamalarında daha sık baş ağrıları meydana gelebilir. Bu nedenle bünyesindeki çavdar unu ya da buğday unu içeriği yüksek olan ekmekler yeterli miktarda diyete eklenmelidir.

Yeşil yapraklı sebzeler: Vücudunuzun sorunsuz bir şekilde işlemesi için gerekli bir mineral olan magnezyum kaslarınızın gevşemesine ve sinirlerinizin yatışmasına yardım eder. Doğal olarak yeşil yapraklı sebzelerde bulunan magnezyum özellikle ıspanak ve pazı da daha fazladır.Ispanak; magnezyumdan zengin bir sebze, magnezyum ise mutluluk hormonunun salgılanmasını artırmaktadır. Badem, kakao ve kabak çekirdeği de magnezyumdan zengin besinlerdir. Böylelikle stresli anlarda magnezyum içeren bir yiyecek kurtarıcınız olacaktır.

Hindi; seratonin salgısını tetikleyen ve triptofan adlı proteinden zengin olan hindide tüketilmesi gereken besinler arasındadır.

Ihlamur çayı ;adrenalin seviyesini azalttığından sıcak veya ılık ara öğünlerde tüketilebilir.

Fındık; B vitamini ve magnezyum mineralinden zengin bir kuruyemiş türüdür. Serotonin salgılanmasını artırarak daha mutlu hissetmenizi sağlayacak.

Yabanmersini; C vitamininin yanı sıra bağışıklık sistemini koruyan antioksidanlardan da zengin bir meyve. C vitamini stresle savaşan birincil besin öğesidir, kan basıncını düşürmektedir. Her öğününüzde C vitamininden zengin bir yiyecek illaki tüketmeye çalışın.

Avokado; kalbi koruyan esansiyel yağ asitlerinden zengin bir yiyecek, ayrıca muzla eşdeğer seviyede de potasyum içermekte. Potasyum kan basıncını ayarlayan ve dolayısıyla stresi azaltan bir mineral.

Kivi; Etkili bir antioksidan olan kivi vücuda alınan toksinlerin atılmasında yer alır, düşük kalorisi ve C vitamini açısından zengin oluşu enerjinizi ve motivasyonunuzu da arttırır.

Süt: Tam olarak sizi uykuya daldırmasa da kalsiyumun ruhsal dalgalanmaları azalttığı biliniyor. Süt stresli veya kaygılı ruh halinizi tersine çevirebiliyor. Bir bardak ılık süt içtikten sonra daha sakinleşmiş bir ruh haliyle uyuyabilirsiniz. Sütün yanı sıra soya fasulyesi ve karalâhanada da bol miktarda kalsiyum bulunuyor.

Yulaf unu: Karbonhidratlar doğal olarak beyinde serotonin hormonu salgılanmasını başlatarak ruh halinizi iyileştirir. Daha fazla lifli olan tahılların sindirilmesi daha uzun sürer ve daha yavaş hızda serotonin hormonu salgılanır. Böylece kahvaltıda yiyeceğiniz bir kâse ılık yulaf unu gün boyunca sakin kalmanıza yardım eder.

Çay: Kahve uykunuzun kaçmasına neden olurken, bir yudum çayın ise uyku için iyi bir sakinleştiricidir. Bazı çay türlerinde bir miktar kafein bulunurken, siyah ve yeşil çay türleri sakinleşmenize, gevşemenize yardım edebiliyor. Yeşil çay, endişeyi azaltan ve uykunuzu getiren teanin isimli bir aminoasit içeriyor. 2006 yılında yapılan araştırmada, siyah çay içenlerin de stresini çabuk attıkları ve genelde daha az stresli oldukları tespit edildi.

Narenciye: Almanya’da yapılan bir araştırmada bol miktarda C vitamini alan kişilerin stresli bir durumdan daha kolay bir şekilde kurtuldukları tespit edilmiştir. C vitamini takviyesi alanlarda kan basıncının ve kortizol seviyesinin daha hızlı düştüğü görüldü. Bu nedenle stresli olduğunuz zaman bir portakal ya da C vitamini içeren başka bir yiyecek tüketin.

Dyt.Elif Fedakar

#stresiazaltangıdalar #stresiönleyenbesinler #stresgidericibesinler #stresiazaltanmeyveler #stresiazaltantahıllar #stresiazaltanşeyler #depresyondankoruyanbeslenme #depresyonaiyigelenbesinler #ataşehirdiyetisyen #ataşehirdiyetisyentavsiye #diyetisynataşehir #diyetisyenataşehir #d #ataeşhirdediyetisyen #ataşehirdekidiyetisyen #ataşehirdiyetisyenlistesi #ataşehirdiyetisyenisimleri #diyetisyentavsiye #diyetisyenöneri #istanbuldiyetisyen #diyetisyenistanbul #anadoluyakasıdiyetisyen #anadoluyakasıdiyetisyenöneri #anadoluyakasıdiyetisyenleri #anadoluyakasındadiyetisyen #kayışdağıdiyetisyen #batıataşehirdiyetisyen #ataşehirineniyidiyetisyeni #istanbuluneniyidiyetisyeni #istanbuldiyet #diyetisyen #diyet #beslenmevediyetuzmanıistanbul #beslenmevediyetuzmanı #diyetdoktoru #diyetdoktoruistanbul #doktordiyetisyen #doktordiyetisyenistanbul #ataşehirdiyetisyenönerileri #ataşehirdiyetisyentavsiyeediyorum #üsküdardiyetisyen #bostancıdiyetisyen #diyetisyenönerileri #istanbuldiyetkoçu #yaşamkoçuataşehir #ataşehiryaşamkoçu #ataşehirdiyetkoçu #diyetkoçu

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page