top of page

Beden Kitle İndeksi

İdeal Kilo

Bazal Metabolizma Hızı

Hesapla

Vücudunu Değerlendir ve Güncel Sağlık Durumunu Öğren


    1) Zayıf: Boyunuza göre güncel vücut ağırlığınızın ,ideal sınırların altında olduğunu yani zayıf yapılı biri olduğunuzu belirtir. Zayıf olmak, sağlığınız ve ideal vücut görünümünüz için tercih edilmez hatta bazı hastalıklar için risk ve belirti olarak kabul edilir.

 Boyunuza uygun ideal kiloya ulaşmak için beslenme ve diyetinizi yeniden düzenlemeli,bu konuda diyetisyen yardımı ve tavsiyesi almalı, kaliteli besin ögelerinden zengin, kalorisi yüksek,sağlıklı ve uygun zaman içerisinde sizi ideal kilonuza ulaştıracak biçimde bir diyet listesi uygulamalısınız. Kilo almak için diyetisyen desteği önemlidir.

 

  2) Normal: Boyunuza göre en uygun vücut ağırlığı aralığında olduğunuzu gösterir. Sağlığınız açısında oldukça pozitif ve idal olan durumdur. Kilonuzu korumaya ve olduğunuz ideal kiloyu yönetme konusunda bilinçli olmaya devam etmeli, bundan sonra ki hayatınızda yeterli ve dengeli beslenmeli ve fiziksel aktivite yaparak bu ağırlığınızı korumaya özen göstermelisiniz. Tebrikler .

 

  3) Fazla Kilolu: Boyunuza göre şuan ki vücut ağırlığınızın fazla olduğunu belirtir. Fazla kilolu olma durumu sağlığınız için bir tehdittir ve önlem alınmadığı sürece obezite sorunlarına doğru ilerleyen bir yola girmiş olursunuz.Obezite sağlık problemi, sadece estetik açıdan değil bir çok hastalık için de büyük bir risk oluşturur. Sağlığınıza kavuşmak ve onu korumak adına acilen kilo vermelisiniz. İdeal kilonuza ulaşmak adına beslenme ve diyet programınızı yeniden revize etmeli ve sağlıklı şekilde kilo vermek için düzenli fiziksel egzersizi de programınıza dahil etmelisinizi. Motivasyon destekli, doğru, hızlı ve profesyonel olarak zayıflamak için diyetisyen yardımı alabilirsiniz.


 4) Şişman (Obez) – I. , II. ve III.Sınıf: Boyunuza göre vücut ağırlığınızın normalin ciddi anlamda üzerinde olduğunu yani obezite sınırları içerisinde olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık yani obezite kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, depresyon, v.b. kronik hastalıklar için büyük bir risk faktörüdür. Obezite probleminizin daha da fazla ilerlememesi ve güncel ağırlığınızı kontrol altına alıp kilo vermek için diyetisyen desteği alabilir ve diyet programınızı daha düşük kalorili ama sağlıklı seçimlerden oluşan besinler ile yeniden düzenleyebilirsiniz. Bu konuda obezite derecenize göre acele etmelisiniz, ihmal ettiğiniz her gün sağlığınzdan ödün vermeye devam ettiğinizi unutmayınız. En yakın zamanda beslenme ve diyet uzmanı ile doğru bir yöntem ile kilolalarınızı vermek için iletişime geçmelisiniz. Profesyonel uzman yardımı ile kilo verdiğiniz takdirde, ömür oyu ideal kilonuzu korumakta zorlanmayacaksınız. Sağlıklı günler.

 

 

       Bazal Metabolizma Hızı Nedir ? Nasıl Hesaplanır ?

 

 Bireyin 24 saat içinde, istirahat halinde,hayati organlarının faaliyetlerini devam ettirmesi için gerekli olan kalori yani enerji miktarıdır. Kısaca, bir kişinin uyanıkken fakat dinlenir haldeyken - enerji harcaması minimum haldeyken bütün gün harcamış olduğu kalori miktarıdır.

 

  Her bireyin güncel durumu, genetik durumu, hormonları, beslenmesi, boyu, kilosu ve fiziksel durumu farklı olduğu için bazal metabolizma hızı da farklıdır.BMH ( Bazal metabolizma hızı) bu bahsettiğimiz faktörlerin haricinde  cinsiyet, yaş, vücut kompozisyonu, form derecesi, yeme alışkanlıkları, psikolojik durum, stres, kilo kaybı ya da kazanımı gibi pek çok faktörden de anlık veya uzunn süreli olarak etkilenir ve değişir. Bazal metabollizma hızının tespiti, doğru bir diyet programı uygulanması açısından oldukça önemlidir.

 

Diyetisyen, metabolizma hızının düşüklüğü durumlarında,hızı arttırmak amacı ile müdahele etmeli ve bu konuda oldukça hassiyet göstermelidir. Metabolizma hızı nelere bağlıdır diye soracak olursak, vücudumuzda günlük bazal metabolizma hızımızı etkileyen sistem, sindirim sistemidir. Çoğunlukla sindirim sistemi düzenli ve hızlı çalışan insanlar daha zyıf bireylerdir ve uyguladıkları diyet listelerinde kısa sürede daha yüksek kilo kayıpları yaşarlar. Zayıflamak, metabolizma hızının yüksek olduğu yani iyi çalışan mide ve bağırsak sistemi ile birlikte oldukça kolaylaşır.

 

  Bazal metabolizma hızının hesaplanması, günlük kalori ihtiyacının kontrolü ve kişiye en uygun zayıflama programının hazırlanması için çok önemlidir. Beslenme ve diyet programı uygulanışında, kilo verme veya alma süresinde ve aktif takibinde metabolizma hızının düzenli şekilde ölçülmesi gerekir. Metabolizma hızı güncel olarak takip edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Kişiye uygun kalori harcaması için yapılan fiziksel egzersiz  programı planlamadan önce de bazal metabolizma hızını bilmek, doğru yöntemler ile ilerlemek açısında faydalıdır.

 

 Kişi fiziksel egzersiz yaparak da ile bazal metabolizma hızına da etki eder. Hareketlililiğin artması hem metabolizma hızının artışı hem de sindirm sisteminin düzenli ve hızlı çalışması açısından önemli bir husustur.Bununla birlikte diyet sonrası diyetisyen tarafından desteklenen ve danışmanlığı verilen, kilo koruma programı, kilo yönetimi, sağlıklı beslenme önerileri  ve kalıcı beslenme şekli yani beslenme prensipleri oluşturmada sırasında da metabolizmanınızın hız ölçümü gerekli ve önemlidir.Metabolizma hızı yaşam boyu, günden güne hatta gün içerisinde bile değişiklik gösterebilir. Lütfen ihmal etmeyiniz.

 

 Diyet merkezimiz de, BMH Hesaplamaları Profesyonel Vücut Analiz Cihazımız tarafından,

 

• 6 saatlik açlık

• Ölçümden önceki 6 saat süresinde kafein içeren içecekler tüketmemek (çay, kahve, kola gibi)

• Ölçümden önceki 6 saat süresinde egzersiz yapmamak

• Ölçümden en az üç saat öncesinde aşırı sıvı almamak

 

şartlarının sağlanması sonrası ölçülür. 

 

 Harris-Benedict formulü ile pratik ve hızlı şekilde güncel metabolizma hızınızı hesaplayabilirsiniz.

 

                            Erkekler için bazal metabolizma hızı (BMH)

 66 + (13.75 x kilogram olarak ağırlık) + (5 x santimetre olarak boy) – (6.8 x yaş)

 

                             Kadınlar için bazal metabolizma hızı (BMH)

655 + (9.6 x kilogram olarak ağırlık) + (1.7 x santimetre olarak boy) – (4.7 x yaş)

 

 

Hiç ya da çok az hareketliler               Günlük kalori ihtiyacı = BMH x 1.2

 

Hafif hareketliler                                   Günlük kalori ihtiyacı = BMH x 1.375

 

Orta seviye hareketliler                       Günlük kalori ihtiyacı = BMH x 1.55

 

Yoğun hareketliler                               Günlük kalori ihtiyacı = BMH x 1.725

 

Çok yoğun hareketliler                        Günlük kalori ihtiyacı = BMH x 1.9

 

bottom of page