top of page
  • Dyt.Elif FEDAKAR

Lohusa Annelere Beslenme Önerileri


- Lohusa anneler hamilelik nedeni ile aldıkları kiloları vermek için acele etmemelidirler.

- Lohusa kadınların hamilelik öncesi vücut ağırlığına kavuşmaları 6 ay kadar sürebilir, bu süre zarfında sabırlı olmalıdırlar.

- Emziren lohusa anneler, emzirme eyleminin harcadığı yüksek kalori miktarı sebebiyle eski formlarına daha kolay ve hızlı dönebilirler.

- Gebelik döneminde alınan fazla kilolar, lohusalık döneminde hızlı şekilde kaybedilmeye çalışılmamalıdır, aylık kilo kaybı ortalama 2 kg olması en sağlıklısıdır.

- Lohusa annelerde, zayıflama diyeti çok dikkat ile uygulanmalıdır. Diyet programı süresince dikkat edilmesi gereken ilk nokta, anne sütü kalite ve miktarının azalmasını önlemek olmalıdır.

- Anne sütüne olumlu etki edeceği gibi hatalı düşünceler ile bol şekerli,unlu ve yağlı gıdaları tercih etmemelidirler.

- Doğum sonrası günlük alınan sıvı miktarı, gebelik dönemine göre arttırılmalıdır.

- Lohusa annelerin günlük olarak kalsiyum açısından zengin olan süt ve süt ürünlerini düzenli olarak her gün tüketmeleri gerekir.

- Her gün 1 adet haşlanmış ya da az yağlı omlet şeklinde yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya 1 porsiyon kuru baklagil yemeği tüketilmelidir.

- Öğünlerde baklagil türü yemekler mutlaka C vitamini kaynağı olan portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber ve taze soğan ile birlikte yenilmelidir.

- Her öğünde çiğ sebze ve meyve mutlaka 1 porsiyon tüketilmeye özen gösterilmelidir.

- Katkı maddesi içeren, nitrit ve nitrat oranı yüksek olan hazır besinler, salam, sosis ve sucuk beslenme programından çıkarılmalıdır.

- D vitamini lohusa döneminde çok önemlidir, özellikle emziren anneler bu neden ile besinlerle öncü maddesi alınan D vitaminin, vücut tarafından kullanılması ve depolanması adına günlük belirli bir süre güneşlenmedirler.

- Yemeklerde kullanılan tuzun iyotlu olmasına dikkat etmelidirler. Çünkü, doğal besinlerle yeterli seviyede alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımı ile anne sütünden bebeğe geçebilir.

- Ağırlık kontrolü ve annenin günlük enerji ihtiyacını karşılamak adına kuru meyve ve yemişlerin günlük olarak sınırlı ölçüde tüketilmesi gerekir. Günlük demir ve kalsiyum gereksinmesinin karşılanmasına yardım eden bu alışkanlık, annenin beslenme programında önemli bir yer tutar.

- Anemi yani kansızlık yapabilmesi nedeni ile öğünlerde yemeklerle birlikte çay tüketilmemelidir.

- Çay, öğün saatleri arasında içilmeli ve içine limon suyu ekleyerek tüketilmelidir.

- İçecek olarak su dışında, ıhlamur, rezene, nane, papatya ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

- Sebzelerin ve makarnanın pişirme sonrasında, haşlama suları dökülmemelidir.

- Nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi bakliyatlar iyice yıkandıktan sonra haşlanmalı ve haşlama suları dökülmemelidir.

- Hazır, paketli katkı maddeleri ve yapay şeker içeren meyve suları tercih edilmemeli, onların yerine taze sıkılmış meyve, sebze suları, ayran ve limonata tüketilmelidir.

- Toz şeker yerine, enerji kaynağı olarak demirden zengin, kan yapıcı pekmez tercih edilmelidir.

- Tarım ürünlerinde yetiştirme sırasında ilaç ve yabancı maddeler kullanıldığından, sebze ve meyveler tüketilmeden önce iyice yıkanmalı ve sirkeli su ile dezenfekte edilmelidir.

- Sigara ve alkol özellikle gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

- Alınan ilaçlar, anne sütü ile bebeğe geçebileceğinden, doktor kontrolü dışında bilinçsizce ilaç kullanılmamalıdır.

- Bebeğin zihinsel gelişimine olumlu katkıda bulunan yeşil yapraklı sebzeler, iyice yıkayıp temizledikten sonra günlük olarak bol tüketilmelidir.

Diyetisyen Elif Fedakar

#lohusalık #lohusaanne #lohusaanneleretavsiyeler #lohusabeslenmesi #emzirenannebeslenmesi #emzirenanneleretavsiyeler #doğuataşehirdiyetisyen #ataşehirdiyetisyentavsiyeediyorum #ataşehirdiyetmerkezi #ataşehirdiyetisyenlistesi #ataşehirdiyetisyen #atasehirdiyetisyen #diyetisyenatasehir #ataşehirdediyetisyen #atasehirdediyetisyen #ataşehirdekidiyetisyen #ataşehirdiyetisyenisimleri #ataşehirdiyetisyenönerileri #ataşehirdiyetisyenönerisi #ataşehirdiyetisyentavsiye #diyetisyenataşehirtavsiye #gıdaintoleranstestiataşehir #doktordiyetisyenataşehir #ataşehirdediyetisyenönerileri #diyetisyenisimleriataşehir #istanbuldiyetisyen #diyetisyenistanbul #istanbuldiyetisyentavsiye #istanbuldiyetisyenyorumları #sağlıklılohusalık #anadoluyakasıdiyetisyenöneri #anadoluyakasıdiyetisyen #anadoluyakasıdiyetisyenleri #diyetisyenkayışdağı #diyetisyenümraniye #diyetisyenarıyorum #diyetisyentavsiyeediyorum #diyetisyenistanbulkadınlarklubü #diyetisyeneniyihekim #diyetisyenöneri #diyetisyenönerileriataşehir #ucuzdiyetisyen #diyetisyenücretleriataşehir #palladiumdiyetisyen #diyetisyenpalladium #diyetisyenataşehir #diyetisyenkadıköy #diyetisyentavsiyeveönerileri #uzmandiyetisyenataşehir #ataşehirdoktordiyetisyen #ataşehir #ataşehirdeuzmandiyetisyen #diyetisyenönerileriistanbulataşehir #istanbuldadiyetisyen #istanbuldiyet #diyetisyen #diyet #istanbuldiyetmerkezi #diyetofis #diyetofisataşehir

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page