Geleneksel olarak kalıplaşmış bazı doğru bildiğimiz mutfak inanışları aslında beslenme konusunda yapılan en büyük hatalardan biridir. Besinlerin tüketilebilir hale getirilmesi aşamasında rol alan mutfak ve mutfakta uygulanan davranış kalıpları sağlığımızı direkt olarak etkiliyor. Kilo almaktan, hastalıklara kadar uzun bir yelpaze şeklinde vücudumuzun normal ve sağlıklı işleyişini bozabiliyor.
Yaygın olarak tercih edilen ve kullanılan bu inanışlar sağlığımızı ciddi anlamda tehdit eden önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür yanlış uygulama biçimleri besinlerin gerçek özelliklerini yitirmesine, yararlı mikroorganizmaların ölümüne ve içerdiği vitamin minerallerin kayıplarına neden oluyor.
Sebzelerin metal kaplama kesici aletler ile doğranması
Baklagillerin haşlama işlemi sonrası sularının dökülmesi
Dondurulmuş gıdaların buzlarının hatalı şekil ve zaman içerisinde çözülmesi gibi işlemler besinlerin kalite ve içeriğinde büyük miktarlarda kayıplara sebebiyet veriyor. Sağlıklı ve zengin içerikli gıdalarla beslendiğimizi sanıyorken, hazırlama ve pişirme evresinde yaptığımız hatalar ile gıdaları içeriği oldukça azalmış birer yararsız besin olarak tüketmemize neden oluyor.
Yiyeceklerin Hazırlanması ve Pişirilmesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Sebzelerin doğrandıktan sonra yıkanması :
Doğrandıktan sona yıkanan sebzeler, oksijen ile temas ettiğinden dolayı C vitamini içeriğinin büyük bir kısmı kayboluyor.
Baklagillerin ıslatma veya haşlama sularının dökülmesi :
Baklagillerde bulunan vitaminlerden özellikle B vitamini suda bekletme ve kaynama sırasında, posadan suya geçer. Bu nedenle ıslatma sularını dökmek yerine, yemeğin pişirilmesinde kullanmalıyız.
Makarna ve mantıların pişirilme sularının dökülmesi :
Makarna ve mantı pişirilmesinde en önemli husus kullanılan su miktarıdır. Su ayarını iyi yapmak, haşlamaya yetecek miktardaki sudan daha fazla su kullanmamak gerekir. Pişirilme işlemi bittiğinde tencerede çok az veya hiç su bulunmaması gerekir. Böylece suya geçen B vitaminleri tekrardan gıda tarafından içine çekilir.
Pilav yaparken pirinçlerin yağda kavrulması :
Pişirme sırasında yağa kavrulan pirinç taneleri protein içeriklerini kaybeder. Pilav yaparken kavurma işlemi yapmadan direkt olarak haşlama yöntemi ile pişirmek en sağlıklısıdır.
Dondurulmuş gıdaların sıcak ortamda çözdürmek :
Donmuş gıdanın bir anda çok sıcak ortamda bu şekilde çözdürme işlemine maruz kalması, hem protein kaybına neden olur hem de gıda ve çevresinde bakteri üretimini hızlandırarak, besini sağlıklı yerine sağlıksız hale getirir. Protein kaybının yaşanmaması için buzluktan çıkarılmış gıdaların, buzdolabının alt kısmında çözülmesini beklemek gerekir.
Dondurulmuş gıdaların çözüldükten sonra tekrar dondurmak :
Çözülmüş gıdayı tekrardan dondurma işlemi yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Bu uygulama gıdalardaki besin değerlerini kaybına ve gereğinden fazla mikroorganizma sayısının artışına neden olarak zehirlenmelere kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir.
Salataların tüketilmeden uzun süre önce hazırlanması :
Salatalar yemek esnasında hazırlanmalıdır. Öncesinde hazırlanıp, bekletilen salata içerisinde kullanılan taze sebzelerde özellikle C vitamini kaybı yüksek miktarlar görülür. Limonu ve tuzu ise tüketimden hemen önce salataya eklenmelidir.
Sütlü tatlı hazırlarken şekerin önce eklenmesi :
Sütlü tatlı yapımında, şekeri ilk olarak süte eklersek, süt ile temasa geçen şeker, sütte bulunan proteinlerin işlevlerini azaltır. Sağlıklı bir sütlü tatlı hazırlamak istiyorsak, şekeri tatlıya en son eklemeliyiz.
Yoğurdun suyunun tüketilmeyip dökülmesi :
Sağlığımız için en faydalı proteinler, yoğurdun suyuna geçmiş halde bulunur. Yoğurdun suyunu tüketmeye özen göstermeliyiz. Ayrıca suyu ile birlikte saklanan yoğurt daha geç mikroorganizma üreterek, daha uzun süre buzdolabında muhafaza edilebilir.
Yemek pişirirken yağların uzun süre yakılması:
Sağlığımız açısında yemek pişirirken zeytinyağlı yemeklerde yaptığımız gibi yağı en son eklemek gerekir. Yağı ilk başta eklemek istediğimiz yemeklerde, yağı çok az ısıtıp, yanmasına engel olup hemen ardından az miktarda su ekleyerek soğanı pişirmeliyiz. Bu uygulama yemeğe eklenen soğanın yanmasına engel olur ve daha iyi pişmesini sağlayarak, lezzet kaybını önler. Eğer yağı uzun süre yakarak pişirirsek, yanan yağ içerisinde bir takım yararlı maddeler kimyasal değişime uğrar ve kansorojen hale gelir. En sağlıklı yöntem az yağda az su ile buğulama şeklinde yemeklerin pişirilmesidir.
Yumurtaların yıkanarak saklanması :
Yumurtaları ıslak veya nemli şekilde kalmasına neden olabilecek bu hatalı uygulama, yumurta üzerinde zararlı mikroorganizmaların sayısının artışına ve hatta yumurta kabuğu porlu yani delikli bir yapıda olduğundan içerisinde girişine neden olur. Yumurtaları, kullanmadan hemen önce yıkamaya özen göstermeliyiz.
Izgarada pişirilen etlerin ızgaraya yakın tutulması :
Etin daha kolay ve güzel pişeceğine inanılıp uygulanan bir hatalı yaklaşım, pişirme sırasında yüksek ısının temasından kaynaklı, et üzerinde kansorojen madde oluşumuna sebebiyet vererek, sağlığımızı yüksek oranda tehdit eder. Pişirme esnasında Et ile ızgara arasında en az 15 cm aralık olmasına özen göstermeliyiz.
Direk güneş ışığında gıdaların kurutulma işlemi :
Genellikle meyve, sebze ve etlere uygulanan bu hatalı uygulama, gıdaların besin değerlerinin azalmasına neden olur. Sağlıklı şekilde tüketmek istiyorsak, kurutma işlemini havadar ve gölgeli ortamlarda yapmalıyız.
Yemeklerin pişirme süresinin uzun tutulması :
Yemekler pişirilirken uzun süre geçirilmemelidir. Kısa sürede ve yüksek basınçlı tencereler tercih edilmelidir.
Diyetisyen Elif Fedakar
#ataşehirdiyetisyen #istanbuldiyetisyenyorum #diyetteyiz #diyetuzmanıataşehir #uzmandiyetdoktoru #uzmandiyetisyenistanbul #uzmandiyetisyentavsiyeleri #sağlıklıdiyet #diyetisyenataşehir #uzmandiyetisyen #diyetdanışmanlığı #diyetisyenilezayıflayanlar #diyetisyentavsiyeleri #bostancıdiyetisyen #diyetisyendiyetlistei #ucuzdiyetisyen #anadoluyakasıdiyetisyenleri #diyetisyenkayışdağı #diyetisyeneliffedakar #ataşehiristanbuldiyetisyen #diyetisyenisimleri #hızlıkilovermekiçin #ataşehirineniyidiyetisyeni #stresiazaltantahıllar #zayıflamakiçin #13adımdazayıflayın #diyetprogramı #diyetisyenfiyatları #brandiumdiyetisyen #istanbuluneniyidiyetisyeni #kilovermetüyoları #diyetkoçu #diyet #yaşamkoçuataşehir #ataşehirdiyetisyenönerileri #istanbuldiyetisyen #kayışdağıdiyetisyen #zayıflamanınyolları #beslenmevediyetuzmanıönerileri #doktordiyetisyenistanbul #çocukdiyetisyeni #hızlızayıflama #üsküdardiyetisyen #diyetuzmanıistanbul #ataşehiryaşamkoçu #sınavdönemibeslenmesi #diyetisynataşehir #ataşehirdiyetisyenisimleri #anadoluyakasıdiyetisyenöneri #doktordiyetisyen #ataşehirdiyetkoçu #stresiazaltangıdalar #stresiazaltanmeyveler #beslenmevediyetuzmanı #diyetdoktoru #diyetisyen #istanbuldiyet #istanbulataşehirdiyetisyen #diyetisyenistanbul #ataşehirdiyetisyentavsiyeediyorum #diyetisyenücretleri #zayıflatantüyolar #stresiönleyenbesinler #beslenmevediyetuzmanıistanbul #sağlıklıbeslenme #uzmandiyetisyenöneri #diyetisyenönerileri #istanbulataşehirdiyetisyentavsiye #istanbuldiyetkoçu #anadoluyakasındadiyetisyen #yaşlıdiyetisyeni #stresiazaltanşeyler #batıataşehirdiyetisyen #diyetofisi #depresyonaiyigelenbesinler #diyetisyentavsiye #ataşehirzayıflamamerkezi #anadoluyakasıdiyetisyen #ataşehirdiyetmerkezizayıflamamerkezi #dyetisyenbrandium #sağlıklıbeslenmeönerileri #ataşehirdiyetisyenlistesi #zayıflamamerkeziistanbul #ataşehirdekidiyetisyen #ataşehirdiyetisyentavsiye #diyetisyenilezayıflama #ataeşhirdediyetisyen #sağlıklızayıflama #diyetisyenönerileriataşehir #d #stresgidericibesinler #zayıflıyoruz #beslenmevediyetdanışmanlığı #depresyondankoruyanbeslenme #diyetisyenöneri #diyetdoktoruistanbul #kilovermeninyolları #tecrübelidiyetisyen #istanbuldiyetisyenyorumları #ataşehirdiyetisyenyorumları #başarılıdiyetisyen #diyetisyenrandevu #sağlıklıyaşam #hızlıkilovermeninyolları #yaşlılardabeslenme #hastalıklardabeslenme #sağlıklıpişirmeyöntemleri #mutfaktasağlıklı #mutfaktadoğrubilinenyanlışlar #yiyeceklerinpişirilmesi #besinlerinsağlıklıpişirilmesi #sağlıklıpişirmenasılolur
Comments